onsdag 20 november 2013

Det här med preppers och militär utrustning, och varför det är en dålig idé.

Jo, bloggen - vi måste snacka om en sak. Ta inte det här på fel sätt nu, men liksom... Det där med klädseln? Är det verkligen så lyckat?

I Sverige - vill jag hävda - har vi i "prepper-sammanhang" ärvt många av våra idéer från USA, där det här med just preppers är rätt stort (för övrigt har det alltid varit rätt stort i USA att - sedan nationens historias början faktiskt - se ett nära förestående slut. Historiker hävdar faktiskt att USA mer eller mindre kolonialiserades eftersom man inte bara fruktade utan också räknade med Guds rättmätiga straff över Europa och man därför behövde ett land att fly till). I USA finns mängder av olika mer eller mindre sekteristiska överlevarsällskap som mer eller mindre inte bara förbereder sig för ett katastrofalt sammanbrott av landets ekonomi, struktur, och lagar och regler, utan - hävdar jag - faktiskt ser fram emot det. Många utav de här människorna uppfyller tillochmed rätt högt ställda krav för diagnosen "stollighet" och inte sällan är fascinationen av militär utrustning i allmänhet och vapen i synnerhet tämligen vanligt förekommande.

I USA har man alltid - sedan nationens födelse - haft ett annat (mer avslappnat - om man så vill) förhållande till vapen och medborgarnas konstitutionella rätt att bära vapen, medan man i Europa tyckt att vapen främst kan/bör/ska användas av ansvarstagande grupper medborgare som främst kan/bör/ska kunna beväpnas för sin yrkesutövning (exempelvis poliser, militärer, jägare)...

Vi har emellertid anammat fascinationen av militär utrustning och militära persedlar inom vad som kan kallas "prepper-kretsar" (eller - som jag lärt mig att jag egentligen borde skriva - "bland survivalister") även i Europa i allmänhet - och kanske i Sverige i synnerhet.

Legio är de filmklipp på youtube, tidningsartiklar och bloggar där svenska preppers (survivalister) framträder iklädda något som närmast liknar militära uniformer.

Frågar man survivalisten själv om varför brukar svaren kunna vara "jo - det är ju bra med kläder med många fickor på (och det har ju militära fältuniformer) och så är det ju bra när man ska gömma sig också". Just "gömma sig" verkar vara något slags typiskt svenskt påfund. För det är tämligen oklart för i alla fall mig VEM man gömmer sig från. Här brukar svaren kunna vara alltifrån "andra som överlevt katastrofen", "främmande makt" (i form av soldater från fientligt sinnat land, zombies eller rymdvarelser) till "dom" (ofta hänsyftande på statsmaktens egna företrädare, som lagvårdande myndigheter och liknande).

Jag kommer nu att snabbt (eftersom jag märker att det här blogginlägget börjar bli rätt långt) lägga fram min egen teori om varför jag tror att det - ur rent survivalistisk synvinkel - kan vara värt att tänka om här:

I en samhällskollaps kan vi tänka oss att det i alla fall i ett initialskede tämligen snabbt kommer att sättas in försvarsmaktspersonal för att assistera civila myndigheter. Dessa militärer kommer i princip uteslutande tillhöra de "nationella skyddsstyrkorna" - eller "hemvärnet", som det hette förr. Det är militärer som tjänstgör deltid, och som i hög grad inte gjort allmän värnplikt (utan i stället gjort något som kallas GMU - grundläggande militär utbildning - ett koncentrat på 11 veckor om vad som förut övades i storleksordningen 7,5 till 15 månader under vanlig värnpliktstjänstgöring).

Varför ska vi tänka oss att det kommer att vara hemvärnsmän överallt?

Jo - för att all samlad empirisk data pekar på det. Om hotet är naturkatastrof kommer civilförsvaret och liknande att försöka få samverkanshjälp med t.ex. samband, ledningsresurser, säkerhetskontroller vid vägspärrar, personeftersök etc. av just de man ALLTID frågar om hjälp vid sådana här tillfällen - försvarsmakten.

I det fall vi faktiskt blir anfallna av främmande makt (jordisk, underjordisk eller annan) kommer försvarsmakten att så att säga vara "först på tå" för att möta just det behovet.

Och? - Undrar nu en massa lite halvbuttra preppers som har köpt en hel garderob med amerikansktillverkade camouflageuniformer).

ALLA klädda i (framförallt utländsk) militär materiel (som uniformer , t.ex.) kommer att betraktas i det här läget med sund skepsis och förutses vara "kombatanter". De är alltså legitima mål för militärt (dödligt) våld och kan förväntas att med - som det står i alla soldaters reglementen - "nedkämpas med alla till buds stående vapen".

Du kommer - om du är klädd i camouflagekläder - inte ens kunna söka samband med t.ex. hemvärnet för att kunna planera din vidare förflyttning UR katastrofområdet. Du kommer helt enkelt att bli skjuten på fläcken.

"Men om jag har en svensk camouflageuniform på mig då"?

Då kommer du att ha gjort dig skyldig till flera brott samtidigt. Ett är "falsk föregivande av allmän ställning" och militärer (och poliser) kommer att försöka ta dig till fängsligt förvar tills dess att brottet (eller brotten) utretts, om de får syn på dig. Ett annat brott är i det fall du faktiskt ÄR hemvärnsman själv, och i ett mobiliserat tillstånd uppträder utan ditt vapen, skyddsmask och hjälm - men det vet du ju (om du är soldat). Brottet heter då "undlåtelse till tjänst" alternativt "tjänstefel". Det kan också att vara "ordervägran under krig/krigsliknande tillstånd".

Då jag alltid (p.g.a bl.a. mitt eget engagemang inom försvarsmakten) hävdar att man bör öva i så realistiska förhållanden som säkerheten tillåter - öva inte överlevnad i camouflageuniform. Du kommer inte - om du är "survivalist" och faktiskt vill överleva - göra det bättre i uniform den dag det verkligen behövs. Du kommer då att tacka mig för tipset att öva i civila kläder i stället. Och med civil utrustning. Som ingen kan "missta" för att vara militär dito (och därför inte heller ådra dig en massa oönskat intresse från lagvårdande myndigheter och försvarsmakten).

"Men militären har så mycket ball utrustning - jag vill också ha stora ryggsäckar/taktiska bärvästar/ihopfällbara spadar/vad det nu kan vara".

Du har rätt. Det har militären. Vill du ha samma utrustning kommer här ett par tips:

1) Köp utrustningen i något slags utförande som inte ser så militärt ut. Undvik färgerna grönt, grått, brunt och olika camouflagemönster. Ofta finns din ryggsäck/fleece/byxa med extrafickor på i någon blå/svart nyans. Eller i varselfärger. Välj i så fall varselfärg i första hand och svart i andra.

2) Märk tydligt upp din utrustning, så att den inom några meters håll (det avstånd en hemvärnssoldat kan förväntas stå på om de genomför t.ex. en identitetskontroll) lätt kan läsas ut att du faktiskt är civilist och inte kombatant och inte utgör ett legitimt mål för militärt våld. Tänk på att också märka "verktyg" som knivar, yxor, spadar och liknande, gärna med varselfärg av något slag - så att de inte kan misstas för "vapen".

3) Var beredd att snabbt skiljas från din utrustning, om den bärs synligt (som spadar yxor etc.). De kommer att uppfattas som "vapen" och du kommer att bli "avväpnad". Bär din (tydligt märkta) utrustning i din "exit bag" i stället.

4) Satsa ALDRIG på att köpa "vapen" såsom batonger, bajonetter etc. Det är vapen som inte kan användas som "verktyg" och du kommer att kunna uppfattas som kombatant.

De här tipsen kommer att RADIKALT öka dina möjligheter till faktisk överlevnad i det fall att amerikanerna får rätt - och katastrofen kommer.

2 kommentarer:

  1. Hela prepper-kulturen är styrd av en amerikansk narrativ struktur.
    Allt från hur kulturen uppstod (i USA) till hur den porträtteras genomsyras av myten om den duglige ensamvargen som reder sig själv i trots mot staten.
    Det handlar i botten om ett renodlande av drömmen om anti-samhället med någon sorts stöd i "the founding fathers".
    Grundsynen är att staten och våldsmonopolet inte är att lita på.
    I den kontexten blir kärleken till militär paraphernalia givetvis mer begriplig.
    Men givetvis, som du säger, inte desto mindre oförsvarlig ur en taktisk synvinkel.

    Man bör givetvis tänka på att survivalisten i alla lägen kommer stå mot en numerärt övermäktig fiende.

    Detta gäller såväl i händelse av zombie-/rymdinvasion, robotrevolt och anfall från arvefienden i öst som vid plötslig och lustig omvandling till facistoid polisstad med Jimmie Åkesson som den evige ledaren.
    Vapen är i de lägena bäst att betrakta som ett oundvikligt sätt att bli dödad på. Bättre att hålla sig undan.

    Att se ut som en militär utan att ha manstyrkan och beväpningen att besvara elden verkar inte heller särskilt hållbart ur ett överlevnadsperspektiv.

    Mitt personliga råd är: "Håll dig ur eldlinjen på alla sätt du kan."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär så ser ju mitt resonemang ut också. Tack för kommentaren.

      Radera